Blog

december 2011 - Tvorivé predvianočné dielne

12.12.2011 17:27
12.decembra zavítal vianočný duch aj do našej školy. V radostnom očakávaní najkrajších sviatkov roka sa uskutočnili v jednotlivých triedach prvého stupňa TVORIVÉ PREDVIANOČNÉ DIELNE. Výroba originálnych darčekov deti úplne pohltila. Už od rána sa všade lepilo, strihalo, majstrovalo. Niekde rozvoniavali čerstvo upečené perníčky, inde sa šírila vôňa jedľového ihličia. Práca šla deťom pekne od ruky, lebo mnohým prišli na pomoc aj šikovné mamičky a babičky. O chvíľu bola škola plná adventných venčekov, trblietavých svietnikov, menoviek na darčeky či drobného pečiva. Niektoré z výrobkov si deti zobrali domov, aby si nimi vyzdobili svoje príbytky, iné sa stali súčasťou VIANOČNÝCH TRHOV. Každý, kto na ne zavítal, bol prekvapený nielen rôznorodosťou detských výrobkov, ale najmä dôsledným prepracovaním každého detailu. Nikto, kto sa prišiel pozrieť, neodišiel naprázdno. Okrem jedinečných darčekov si odniesol aj kus vianočnej atmosféry, ktorá nás všetkých ovládla.

—————

december 2011 - Prišiel k nám Mikuláš

06.12.2011 19:38
"Mikuláš, Mikuláš, priateľ náš starý, každý rok nosievaš do okien dary..." Takto veselo sme privítali Mikuláša, ktorý dnes zavítal do našej triedy. A nebol sám.  Už tradične ho sprevádzali anjeli a čerti, ktorí mu pomáhali porozdávať sladkosti a vytvoriť tú správnu atmosféru. Našťastie nikoho nevystrašili, iba nás mikulášsky vyzdobili. Dobré deti srdiečkami na líčka a tie menej poslušné pravými sadzami. Keďže málokto poslúchal celučičký rok, každému sa ušlo aj z jedného, aj z druhého. Tento rok sme však nečakali len na to, čo nám prinesie vo svojom vreci Mikuláš. Mnohé z detí si pripravili pre svojich kamarátov aj malé balíčky s milým prekvapením. Niekto si pod vrstvou baliaceho papiera našiel sladkosť, iný oriešok, prívesok či malú hračku. Našli sa aj vlastnoručne vyrobení Mikuláškovia, kresbičky a darčekové krabičky, ktoré patrili k najvzácnejším.Všetkých však potešil najmä kus srdiečka, ktoré ich spolužiaci do svojej mikulášskej nádielky pribalili.

—————

november 2011 - Ezopove bájky

03.11.2011 20:13

Keď EZOP putoval po starovekom Grécku a rozprával svoje bájky rôznym poslucháčom, vôbec netušil, že aj o stáročia neskôr sa budú rovnako páčiť deťom aj dospelým. Atmosféru jeho  bájok a poučení z nich plynúcich sme si mohli naplno vychutnať  aj my v divadelnom predstavení s názvom KTO DRUHÉMU JAMU KOPE...  

Jedinečné spracovanie najznámejších Ezopových bájok nás od prvej minúty zaujalo nielen pútavým dejom a poučnými piesňami, ale najmä skvelými hereckými výkonmi a unikátnymi maskami.  Zo začiatku síce niektorých vystrašil kostým čerta, ale vďaka jemnému humoru a vtipným dialógom strach z neho veľmi rýchlo pominul. V priebehu jediného predstavenia sme sa zoznámili s viacerými známymi bájkami, z ktorých mnohé poznáme z kníh či filmov. Držali sme palce prešibanému sedliakovi, ktorý prekabátil čerta, povzbudzovali myšky, aby sa vyhli mačacím pazúrom, zabávali sa na sliepke znášajúcej zlaté vajcia... Dobrá nálada nás neopustila ani po príchode do školy, kde sa každý podelil s ostatnými o svoje dojmy. Verím, že keď sa budeme na svet okolo nás pozerať cez múdrosť bájok, bude sa nám zdať nielen pestrejším, ale najmä lepším.

—————

október 2011 - Deň otvorených dverí

14.10.2011 18:10

Dňa 14. októbra sa uskutočnil DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ. Počas dvoch vyučovacích hodín (slovenský jazyk, matematika) mali rodičia možnosť porovnať úroveň vedomostí svojho dieťaťa s požiadavkami, ktoré sú naň kladené zo strany učiteľa. Oboznámili sa s rôznymi spôsobmi precvičovania preberaných javov, aby mohli dieťa vhodne usmerniť pri domácej príprave.

Počas ďalších dvoch vyučovacích hodín sa uskutočnili v triedach TVORIVÉ DIELNE zamerané na zdravú výživu. Spoločnými silami sme si pripravili šaláty z čerstvého ovocia a zeleniny. Zásluhu na tom, že sa tento deň zaobišiel bez porezaných prštekov či iných drobných nehôd, mali aj ochotné mamičky a oteckovia, ktorí s nami zostali až do konca. Trpezlivo usmerňovali deti pri práci a veľmi významne sa podieľali aj na tom, aby sme dali našu triedu do pôvodného stavu. Bez ich pomoci by sme tam upratovali možno až do večera. Výsledkom nášho spoločného snaženia boli dve obrovské misy plné vitamínov, ktorých obsah zmizol skôr, než sme sa nazdali. Vieme, že takéto šaláty nám pomôžu prekonať sychravé jesenné počasie bez prechladnutia či chrípky. Verím, že nebudeme čakať do ďalších tvorivých dielní a takéto dobroty si urobíme častejšie i doma. Posilníme nimi nielen svoje zdravie, ale potešíme aj svojich najbližších, ktorí sa s nami tohto dňa nemohli zúčastniť.

—————

september 2011 - Olympijský festival detí a mládeže

23.09.2011 21:19

"Budeme súťažiť podľa pravidiel, čestne a v priateľstve... " Tak sme sľubovali 23. septembra pred vztýčenou olympijskou vlajkou. A na svoj sľub sme nazabudli ani po vypočutí olympijskej hymny, keď sme sa rozpŕchli na jednotlivé stanovištia. Najlepší bežci si zmerali svoje sily v behu na 60 či 100 metrov, mrštnosť a silu predviedli skokani do diaľky, obratnosť a presnú mušku zas deti, ktoré hádzali na cieľ. Zahanbiť sa nedali ani tí, ktorí sa nebáli popasovať s točením olympijských kruhov či nosením loptičky na lyžičke. Pre tých neunaviteľných bol určený skok vo vreci či vybíjaná. Hoci sme patrili k najmladším účastníkom, podarilo sa nám získať 3 medaily. Striebornú vybojoval Marko a za zlatú a bronzovú vďačíme Táničke. Aj keď sme strávili pekný deň plný dobrej nálady a skvelých športových výkonov, mnohí odchádzali z tohto podujatia sklamaní. Šance na výhru boli o niečo menšie, pretože sme súťažili v spoločnej kategórii so žiakmi 2. ročníka. Ale nemusíme byť smutní. Onedlho sa staneme druhákmi aj my a potom tých medailí bude určite omnoho viac!

—————

september 2011 - Biela pastelka

21.09.2011 21:47

O tom, že dobré skutky dokážu robiť aj malé deti, sa mohol presvedčiť každý, kto 21. septembra zavítal do našej triedy. Mnohé z detí otvorili v tento deň svoje srdiečka tým, ktorí to veľmi potrebujú. Ľuďom bez zraku, ktorých život ani zďaleka nepripomína ten náš. Každodenne sa musia popasovať s množstvom problémov, o ktorých my ostatní nemáme ani tušenia. Preto sme pyšní na tých, ktorí neváhali prispieť na to, aby sa im žilo ľahšie. Verím, že takýchto dobrých skutkov bude len a len pribúdať.

—————

september 2011 - Bezpečná škola

06.09.2011 18:50

Každý školák by mal poznať dopravné predpisy, pravidlá platiace pre chodcov či význam svetelnej signalizácie. Preto sme aj my začali školský rok dopravnou výchovou.Vyskúšali sme si  chôdzu cez cestu i po chodníku, vysvetlili sme si význam dopravných značiek, reflexných prvkov na školských taškách, oblečení...Súčasťou tohto dňa bola aj jazda zručnosti na bicykli alebo kolobežke. Keďže do školy sme sa vrátili bez odrenín a rozbitých kolienok, myslíme si, že sme to zvládli na jednotku.Odteraz sa budeme vedieť dostať do školy nielen rýchlo, ale hlavne bezpečne.

—————