marec 2012 - Dopoludnie s Pavlom Dobšinským

13.03.2012 20:28
Popolvár, Trojruža, Zlatá priadka, Soľ nad zlato... Kto by nepoznal tieto skvosty ľudovej slovesnosti. Zásluhou Pavla Dobšinského, významného slovenského zberateľa rozprávok, neupadli do zabudnutia, a ich čaro pretrvalo až dodnes.
Najznámejšie z nich sme si pripomenuli na rozprávkovom dopoludní v Mestskej knižnici v Ilave. Pri príležitosti blížiaceho sa Dňa ľudovej rozprávky (16.3.) sme si vypočuli jeden z najkrajších príbehov s názvom O ružovej Aničke. Vďaka pútavému čítaniu pani rozprávkárky sme sa tak vžili do deja, že sa nám onedlho zazdalo, akoby Anička stála priamo vo dverách knižnice. V krásnych bielych šatách, od hlavy po päty posiatych nádhernými ružičkami – presne ako v rozprávke. Našťastie to nebola len predstava, ale skutočnosť. A neprišla sama. Po jej boku stál kráľ Ľubomír, ktorého si v rozprávke zobrala za muža. Obaja sa nám milo prihovorili a dokonca nás ponúkli aj svadobnými koláčmi.A aby sme sa aj my aspoň na chvíľu cítili ako v rozprávke, pripravili si pre nás niekoľko netradičných úloh. Kým dievčatá navliekali s Aničkou perly na náhrdelník, chlapci zas s kráľom Ľubomírom chytali ryby na udičky v kráľovskom rybníku. A komu sa nelenilo, ten sa pustil do stavby hradu s pani rozprávkárkou. Všetky usilovné deti si za splnené úlohy vyslúžili krásnu záložku, ktorá ich bude odteraz pri čítaní sprevádzať.
Verím, že pri rozprávkach Pavla Dobšinského bude usínať ešte mnoho a mnoho detí. Veď čo môže byť krajšie ako so zavretými očami snívať o čarovnom svete, kde zlo je vždy potrestané a dobro nakoniec zvíťazí. Škoda, že to tak nie je aj v bežnom živote.

—————

Späť