apríl 2012 - Deň Zeme

20.04.2012 19:06
„...chytil som motýľa - uhynul mi, odtrhol som kvietok - zvädol mi. Vtedy som pochopil, že prírody sa nemám dotýkať rukami, ale iba srdcom.“ G. B. SHAW

V duchu tohto citátu sa niesol aj tohtoročný Deň Zeme. Dôležitosť ochrany životného prostredia sme si pripomenuli prostredníctvom najrozmanitejších aktivít. Po úvodnej rozhlasovej relácii sme plnili rôzne úlohy, ktoré sa týkali ochrany životného prostredia. Vymýšľali sme zákazové značky pre tých, ktorí našu Zem považujú za smetisko, riešili sme rébusy, vymýšľali hádanky... Za každú splnenú úlohu sme získavali body v podobe malých stromčekov, ktorými sme potom vyzdobili náš spoločný plagát.
Najväčší dojem v nás však zanechala beseda s pánom poľovníkom, ktorý nám priniesol množstvo nádherných záberov zachytávajúcich zvieratá žijúce v našich lesoch v najrozmanitejších situáciách. Každú z fotografií doplnil zaujímavým rozprávaním, pri ktorom nám nezostávalo nič iné, len závidieť, že sme nemali možnosť vidieť túto nádheru na vlastné oči. So zatajeným dychom sme počúvali o súbojoch jeleňov v období párenia, o strachu srny o svoje čerstvo narodené mláďa ukryté vo vysokej tráve alebo o stretnutí s diviačicou zúrivo brániacou svoje potomstvo. Zaujímavým spestrením celej besedy boli aj ukážky vábenia jeleňov a danielov v čase ruje. Zábery mladého srnca v rannej hmle či pohľad na majestátne parožie statného jeleňa nás nadchli svojou krásou natoľko, že sme sa neubránili vzrušeným výkrikom. Ani jedna z týchto fotografií však nevznikla na počkanie. Za každou sa ukrývajú nielen hodiny trpezlivého čakania, ale najmä dokonalá znalosť prírody a jej zákonitostí, ktoré každý poľovník veľmi dobre pozná. Verím, že odteraz sa budeme na prechádzke lesom pohybovať omnoho tichšie a pozornejšie, aby sme aj my mali možnosť vidieť tieto zvieratá v celej svojej kráse.
Zaujímavým podujatím, ktoré nás upozornilo na to, že aj odpadový materiál môže byť krásny a znova užitočný, bola netradičná módna prehliadka. Zorganizovali ju pre nás starší žiaci, ktorí jednotlivé modely nielen navrhli, ale aj zhotovili a odprezentovali. Na ich tvorbu potrebovali bežný odpad z domácnosti - igelitové vrecia, novinový papier, kartón, PET fľaše... Výnimkou neboli dokonca ani TETRAPAKY, z ktorých bola navrhnutá netradičná pánska košeľa či krabice od topánok premenené na slušivé topánočky. Každý model bol precízne prepracovaný a vhodne doplnený vkusnými doplnkami. Hoci sme odchádzali z prehliadky vysmiati, mali by sme si uvedomiť, že množstvo odpadu, ktoré dennodenne ľudia produkujú, každým dňom narastá. Onedlho už nebudú stačiť skládky a celá naša Zem sa premení na obrovské smetisko. Správajme sa k nej teda tak, aby sa z jej prírodných krás a bohatstva mohli tešiť aj tí, ktorí prídu po nás.

—————

Späť